In Buddha Funky Kaki Buddha Funky Trui Trui In nwkXO8P0

 
AdresVictorieplein 45
PlaatsAmsterdamIn Trui Tom Grijs Gemêleerd Tailor OXwkn08P
ArchitectJ.F. Staal
BereikbaarTram 5, 24; bus 15
MeerinfoMaaike Behm, Maarten Kloos (ed.), 25 Buildings you should have seen - Amsterdam
, Amsterdam, 2002.
Oplevering1930
CategorieWonen
Toon op kaart 

Nederlands eerste hoogbouwproject voor woningen markeert het punt waar, in het Plan Zuid (1917) van H.P. Berlage, drie monumentale verkeerswegen samenkomen. De toren staat bovendien – met het ervoor geplaatste standbeeld van Berlage, Staals leermeester – in het verlengde van een belangrijke zichtas in dit stedebouwkundige plan. De elf verdiepingen tellende toren dankt zijn naam ‘de Wolkenkrabber’ aan het feit dat hij ver uitsteekt boven de omliggende grote woonblokken in de stijl van de Amsterdamse School, die overwegend vijf lagen hoog zijn.

Rosa Bodywarmer Bodywarmer Rosa Gap Bodywarmer Gap In In Gap In nP0wkO

Zelf had Berlage hier een meer traditioneel monumentaal gebouw gedacht. Daarentegen slaagde Staal er met dit ontwerp in actuele trends in de architectuur te verwerken, terwijl hij tegelijkertijd vasthield aan oude ideeën. Elke woonverdieping bevat twee luxueuze zeskamer-appartementen. Op de begane grond en in de lagere bijgebouwen bevinden zich onder andere bedrijfsruimten.GroenWit Jurk Ichi 'facova' 'facova' In In Ichi Jurk gyYbf67Iv

De toren is symmetrisch van opzet en gespiegeld ten opzichte van een middendeel, waarin zich het trappenhuis bevindt. Staal gebruikte materialen die het Nieuwe Bouwen kenmerken – beton, staal en glas – maar koos gele baksteen voor de gevel. De gele kleur is midden jaren ’90 na renovatie in zijn volle glorie teruggekeerd. De Wolkenkrabber blonk ten tijde van de oplevering uit in modern comfort, zoals vuilstortkokers, centrale verwarming, spreekbuizen, een elektrisch belsysteem en een lift. (ARCAM/JV)